Енергозбереження – крок до реальної економії

Частка житлово-комунального господарства у ВВП України становить 6%, але в галузі споживається 30% енергетичних ресурсів країни. З них 85% спожитих паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) припадає на житловий фонд (населення) та соціальну сферу. 10,0 млрд кВт електроенергії, 14 млрд м3 природного газу, 1,5 млн т. вугілля – енергетичний ресурс, необхідний для функціонування цієї галузі. Витрати на одного мешканця в Україні складають 0,7-1,0 т умовного палива. В Європі цей показник значно менший. До того ж, витрати енергоресурсів на одиницю виготовленої продукції та наданих комунальних послуг більш ніж у 1,5 рази перевищують показники європейських країн.

Левова частка ПЕР споживається в теплокомуненерго .Галузь містить найбільш енергозатратні об’єкти, де відбувається генерація, транспортування та постачання тепла, а також об’єкти споживання. Тому сьогодні для цієї галузі пріоритетними є реконструкція та модернізація котелень, що дає до 15% економії, реконструкція теплових мереж із потенціалом економії близько 25% та встановлення Індивідуальних теплових пунктів (ІТП) з термо-модернізацією будівель, що дозволить не лише скоротити втрати тепла у споживача, але й додатково економити сумарно до 70%. Аналіз втрат теплової енергії і обсягів природного газу у системах централізованого теплопостачання  свідчить, що найбільші втрати природного газу пов’язані саме з марно витраченою тепловою енергією у споживача – до 30%. Відтак не складно зрозуміти, що впровадивши ці заходи споживання ПЕР в галузі скоротиться майже у 2 рази.

Існуюча наразі ситуація ставить питання економії енергетичних ресурсів в один ряд з ключовими питаннями економічної безпеки держави, а впровадження енергозберігаючих заходів на усіх рівнях господарського механізму визначає першочерговим завданням, від термінів та якості вирішення якого залежить функціонування та навіть виживання всієї країни.

І якщо модернізація котелень, капітальний ремонт тепломереж із заміною на попередньо-ізольовані труби та встановлення обліку теплової енергії в будинках – це першочергове завдання теплопостачальних організацій то встановлення ІТП та подальше утеплення будівель  – це завдання  власників житлового фонду, а отже кожного співвласника багатоквартирного житлового будинку та їх об’єднань.

Встановлення ІТП дозволяє регулювати подачу теплової енергії в будівлю, враховуючи температуру зовнішнього повітря. Це дозволить вже сьогодні економити 15-40% теплової енергії споживачам.  Кредити та власні кошти мешканців вкладені в ІТП повернуться за один-два сезона та дозволять в подальшому суттєво економити.

Заміна вікон та дверей,  утеплення стін,підвалів, горищ, під’їздів, встановлення енергозберігаючого обладнання дасть економію енергоресурсів як мінімум на 50% та зменшить нарахування в платіжках в 2 рази. Окупність таких проєктів не перевищує 1,5-2 роки.