Про хід виконання інвестиційної програми КП «Нововолинськтеплокомуненерго» на 2021 рік

УКРАЇНА

      ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ  Нововолинської  міської  ради

ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я 

від  16  грудня  2021  року № 490

м. Нововолинськ

 

Про хід виконання

інвестиційної програми

КП «Нововолинськтеплокомуненерго»

на 2021 рік

 

Відповідно до статей 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши інформацію директора КП «Нововолинськтеплокомуненерго» Нововолинської міської ради про хід виконання у 2021 році інвестиційної програми  КП «Нововолинськтеплокомуненерго» виконавчий комітет міської ради

 

В И Р І Ш И В:

  1. Інформацію директора КП «Нововолинськтеплокомуненерго» Нововолинської міської ради Мотики Олександра Васильовича про хід виконання інвестиційної програми у 2021 році, погодженої рішенням виконавчого комітету від 24.02.2021 №70, взяти до відома (додається).
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника  міського голови з питань діяльності виконавчих органів Пасевича М.Ф.

 

 

 

Міський голова                                                                                 Б. С. Карпус

 

Корнійчук 30586

 

 

Звіт

про виконання інвестиційної програми за 2021рік

комунального підприємства «Нововолинськтеплокомуненерго» Нововолинської міської ради

 

Житлово-комунальне господарство є однією з найважливіших складових соціальної інфраструктури. Проблеми комунального  підприємства «Нововолинськтеплокомуненерго» не є винятком. Це і зношеність  теплових мереж, термін експлуатації яких уже давно вийшов, і зношеність обладнання  котельних, де  низький ККД  окремих котлоагрегатів, неврегульованість в законодавстві та невчасне прийняття законодавчих та нормативних актів. Їх невирішеність серйозно позначається на добробуті та рівні життя населення. Тому, в сучасних умовах економічного розвитку стан  господарства потребує нових і прогресивних рішень щодо його поліпшення та вдосконалення системи управління ним.

Збудовані в недалекому минулому системи централізованого теплопостачання житлових будинків та об’єктів соцкультпобуту міста характеризуються недосконалою схемою забезпечення споживачів тепловою енергією та гарячою водою, експлуатацією енергозатратного обладнання та наявністю обладнання, яке не підлягає автоматизації.

Таким чином, на даний час основними проблемами централізованого теплопостачання міста Нововолинська є:

  1. Експлуатація морально застарілого та фізично зношеного обладнання котелень.
  2. Великі втрати теплової енергії при її транспортуванні.
  3. Невідповідність між продуктивністю встановленого обладнання на котельнях та поточними потребами споживачів.
  4. Надмірне споживання електроенергії на окремих об’єктах.
  5. Низький рівень автоматизації у всій послідовності технології виробництва, транспорту, споживання теплоенергії.
  6. Відсутність моніторингової системи спостереження за технологією виробництва та транспортування теплової енергії на окремих об’єктах.
  7. Незадовільний технічний стан значної кількості теплових мереж (будівельної частини, теплоізоляції, трубопроводів).
  8. Незадовільний стан внутрішньо-будинкових систем центрального опалення (засміченість, непрацездатність запірної та відсутність регулювальної арматури).
  9. Залежність споживача в отриманні якісних послуг від дисципліни платників (співспоживачів).

Спираючись на «Комплексну програму  розвитку житлово-комунального господарства, екології, дорожнього руху та його безпеки в м.Нововолинську та смт.Благодатне на 2020-2024 роки», затверджену рішенням Нововолинської міської ради від 17.09.2020 №39/18, де стоїть завдання по технічному переоснащенню житлово-комунального господарства, скороченню питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів на виробництво, (надання) житлово-комунальних послуг та «Схему теплопостачання м.Нововолинська», затверджену рішенням виконавчого комітету від 15.08.2019 №251 і погоджена на засіданні робочої групи експертів з розгляду регіональних програм модернізації систем теплопостачання і схем теплопостачання населених пунктів  наказом Мінрегіону від 20.06.2019 №135, в 2021 році підприємство погодило інвестиційну програму (зі змінами) на загальну суму 9 767,0 тис.грн,  в тому числі кошти міського бюджету в сумі – 4 000,0 тис.грн. З поступлених на підприємство та відщеплених  на інвестиційну програму коштів освоєно на станом на 01.12.2021 – 6 557,2 тис.грн. Інвестиційна програма на 2021 рік  передбачає впровадження  наступних заходів, а саме:

В частині виробництва теплової енергії

  1. Капітальний ремонт (заміна котлів та встановлення конденсаційного економайзера) котельні 15-го мікрорайону по вул.Луцька, 25-Г.

Даний проект був розроблений в зв’язку з тим, що котли ПТВМ-30М експлуатуються з 1975 року та вичерпали свій фізичний ресурс. З кожним роком підготовка котлоагрегатів до опалювального періоду стає більш затратною та трудомісткою. Також, значна частина навантаження була знята з котельні в зв’язку з реорганізацією ВАТ «Оснастка» та відключенням цехів від системи централізованого опалення. Це призвело до використання потужності котлів на 10-15% від встановленої, що також вплинуло на ресурс котла та його ккд.

За фактом комісійного огляду було встановлено, що для підвищення надійності теплопостачання масиву 15-го мікрорайону, підвищення ккд котельні та зменшення споживання енергоресурсів необхідно провести капітальний ремонт котельні, який передбачає заміну наявних двох котлів ПТВМ-30М та встановлення трьох котлів КВГ-7,56 з конденсаційним економайзером.

При капітальному ремонті котельні 15-го мікрорайону покращуються експлуатаційні показники та технічні характеристики роботи котельні, у результаті чого:

– зменшується споживання енергоресурсів;

– знижуються витрати на проведення капітальних ремонтів та збільшується строк експлуатації внаслідок повного завантаження котлоагрегатів;

– підвищується надійність теплозабезпечення;

– збільшується  міжремонтний строк експлуатації.

В 2021 році планувалося виконати загально-будівельних робіт  на суму 165,067 тис.грн, фактично виконали робіт на суму 215,4 тис.грн.

При реалізації цілого проекту економічні показники складуть:

економія паливно-енергетичних ресурсів складе 106,9 т.у.п.;

економічний ефект від впровадження заходу з урахуванням зростання капіталізації основних фондів (збільшення амортизаційних відрахувань) складе 1 718,00 тис.грн/рік.

Термін окупності заходу складе 9,3 року (111,7 місяців).

  1. Влаштування транспортабельної котельні потужністю 2,7 МВт на ЦТП 6-го мікрорайону за адресою 6-й мікрорайон, буд. 2А.

Передбачено проектом – 8 552,762 тис.грн з ПДВ. Освоєно станом на 01.11.2021 – 7 894,1 тис.грн.

Теплова енергія для мешканців 6-го мікрорайону  подається по тепловій  мережі Ø273мм від котельні 66-го кварталу, яка розташована на відстані  близько 1,7 км, що призводить до її значних втрат під час транспортування. Тому, з метою зменшення втрат в теплових мережах був розроблений проект будівництва транспортабельної газової котельні, оснащеною сучасними  котлами меншої потужності та розташованої на значно меншій  відстані до споживача.

За фактом комісійного огляду було встановлено, що для підвищення надійності теплопостачання масиву 6-го мікрорайону, зменшення втрат в теплових мережах, підвищення ккд котельні та зменшення споживання енергоресурсів необхідно  наблизити джерело теплової енергії до споживачів шляхом будівництва транспортабельної котельні на базі ЦТП №6, що розташована на території 6-го мікрорайону. Котельня розрахована на роботу без постійного обслуговуючого персоналу, обладнана відеоспостереженням і має віддалений доступ до керування і контролю роботи всіх виробничих процесів котельні. Залишились будівельно-монтажні роботи і наладка.

При реалізації цього проекту покращуються експлуатаційні показники та технічні характеристики роботи котельні, у результаті чого:

– зменшується споживання енергоресурсів;

– зменшуються втрати в теплових мережах;

– підвищується надійність теплозабезпечення.

Економічні показники складуть:

економія паливно-енергетичних ресурсів складе 58,5 т.у.п.;

розрахунковий економічний ефект від впровадження заходу з урахуванням зростання капіталізації основних фондів (збільшення амортизаційних відрахувань) складе 4 281,29 тис.грн.

Термін окупності заходу складе 2,0 року (24 місяців).

  1. Капітальний ремонт котла КВГ-7,56 №2 котельні 66 кварталу.

В 2021 році на придбання та заміну конвективної частини одного котла КВГ-7,56 №2 передбачалось – 335,88 тис.грн. Використано – 371,8 тис.грн, з них коштів міського бюджету – 333,3 тис.грн.

Даний проект був розроблений в зв’язку з тим, що котли КВГ-7,56, які встановлено на котельні 66-го кварталу та експлуатуються з 1985 року,  вичерпали свій фізичний ресурс та зменшили експлуатаційні показники своєї роботи. Зменшення показників відбувається, в основному, за рахунок збільшення відкладень в конвективній частині котла, що призводить до зменшення швидкості проходу котлової води та погіршення теплопередачі  між вихідними газами та теплоносієм. Оскільки в склад відкладень входить не тільки вапняк, а й глиняні та інші забруднення, то промивка хімічними методами не дає належного результату. Вирішенням питання в даному випадку є тільки заміна конвективної частини в цілому.

При капітальному ремонті котла КВГ-7,56 №2 котельні 66-го мікрорайону, а саме заміні його конвективної частини, покращуються експлуатаційні показники та технічні характеристики роботи як котла, так і котельні в цілому, в результаті чого:

– збільшується ккд котла;

– зменшується споживання енергоресурсів;

– знижуються витрати на проведення капітальних ремонтів та збільшується строк експлуатації внаслідок повного завантаження котлоагрегатів;

– підвищується надійність теплозабезпечення;

– збільшується  міжремонтний строк експлуатації.

При реалізації цілого проекту економічні показники складуть :

економія паливно-енергетичних ресурсів складе 9,28  т.у.п.;

економічний ефект від впровадження заходу з урахуванням зростання капіталізації основних фондів (збільшення амортизаційних відрахувань) складе 152 тис.грн;  економія газу 7,94 тис.м³.

Термін окупності заходу складе 2,2 року (26,4місяців).

В частині транспортування теплової енергії

Виконано роботи по реконструкції теплових мереж з заміною на  попередньоізольовані труби протяжністю – 680 м/п в однотрубному вимірі на загальну суму – 661,2 тис. грн.

При заміні трубопроводів на попередньоізольовані покращуються експлуатаційні показники та технічні характеристики теплових мереж, у результаті чого:

– зменшуються теплові втрати на заміненій ділянці орієнтовно на 60%;

– знижуються витрати на проведення капітальних ремонтів та збільшується строк експлуатації внаслідок запобігання зовнішньої корозії трубопроводів;

– підвищується надійність теплозабезпечення;

– збільшується  міжремонтний строк експлуатації.

Це об’єкти:

  1. Від ТК30а до ТК31 (15-й Мікрорайон, 10) – на суму 88 623,43 тис.грн.
  2. Від ТК117 до ТК118 (вул. Миру, 5) на суму – 68 349,21 тис.грн.
  3. Від ТК52а до ТК53 (вул. Куліша, 11) на суму – 47 003,01 тис.грн.
  4. Від ТК113 до ТК114 (бульвар Шевченка, 30) на суму – 81 073,26 тис.грн.
  5. Від ТК127 до ТК129 (бульвар Шевченка, 31) на суму – 85 740,32 тис.грн.
  6. Від ТК51 до ТК53 (вул. Гагаріна, 8) на суму – 114 676,51 тис.грн.
  7. Від ТК24 до ТК22 (вул. Грушевського, 18) на суму – 62 605,36 тис.грн.
  8. Від ТК32А до ТК40 (вул. 15-й Мікрорайон, 4) на суму – 113 084,88 тис.грн.

Підводячи підсумки, можна сказати, що інвестиційну програму 2021року підприємство виконало. Кошти на залишку станом на 01.12.2021 складають – 543,2 тис.грн. З них 120,0 тис.грн потрібно оплатити за виконані роботи з виготовлення проекту ТзОВ  «Кулев-інвест» та орієнтовно 1 млн грн за будівельно-монтажні роботи по влаштуванню транспортабельної котельні  6-го Мікрорайону.

 

Директор                                                                           Олександр МОТИКА